Dietetyk niejedno ma imię, czyli różne oblicza popularnego zawodu

Dietetyk niejedno ma imię, czyli różne oblicza popularnego zawodu

2021-01-28

Jednym z modniejszych kierunków jest dietetyka. Studia cieszą się coraz większym powodzeniem, ponieważ dietetyk to zawód przyszłości. Czym dokładnie się zajmuje i jakie są specjalizacje w obrębie tego zawodu?

Nie tylko dieta i odchudzanie

Powszechne rozumienie słowa "dietetyk" to spore uproszczenie. Najczęściej kojarzymy je z osobą, która pomaga innym zrzucić zbędne kilogramy. Wylicza ich zapotrzebowanie kaloryczne, pomaga pilnować zalecanej strategii prowadzącej do schudnięcia, uświadamia w temacie żywienia. Tymczasem zawód ma znacznie szersze znaczenie, a słowo "dieta" wcale nie oznacza reżimu w kuchni. Wyjaśnieniem samego pojęcia zajmuje się dietetyka. Studia w tym zakresie uczą, jak prawidłowo się odżywiać. Dieta to właśnie sposób odżywiania się. W jednym przypadku wadliwy, w innym zgodny z zapotrzebowaniem organizmu. To jednak dopiero początek przygody z zawodem dietetyka. 

Dietetyk, czyli sposób na zdrowie

Z wiedzy specjalisty w zakresie żywienia korzystają różne osoby. Koniecznie powinni to robić alergicy, którzy mają nietolerancję pokarmową. Ich dieta będzie się opierać na eliminacji konkretnego alergenu, np. glutenu. Bez wsparcia dietetyka trudno sobie także wyobrazić współczesny sport. Odpowiednia dieta pomaga znieść im rygor treningu bez strat dla organizmu. Komu jeszcze pomaga dietetyka? Studia w tym zakresie to także cenna wiedza dla osób, które do swojego zdrowia podchodzą destrukcyjnie, popadając w bulimię czy anoreksję. W tym przypadku opracowanie diety musi być jednak konsultowane z psychologiem, a nawet psychiatrą. 

Wsparcie, uświadamianie, edukacja

Dietetyk to encyklopedia wiedzy o składnikach pokarmowych. Wie, jakie są aktualne normy zapotrzebowania, bada pochodzenie żywności, planuje jadłospisy dla osób indywidualnych oraz grup. Umie ocenić stan żywienia pacjenta, doradzi choremu na cukrzycę, osobie po długotrwałej rekonwalescencji oraz kobiecie karmiącej piersią. Czego jeszcze uczy dietetyka? Studia to także wiedza na temat konkretnych przepisów. Dietetyk wie, co i jak komponować, jakich dodatków użyć, aby danie było pełnowartościowe. Spotkanie z takim specjalistą potrafi wiele odmienić w codziennych nawykach żywieniowych. To dlatego ważne jest, aby z dietetykiem spotkało się dziecko lub młoda osoba, najlepiej w ramach zajęć szkolnych.

Praca w gabinecie i w terenie

Indywidualne spotkanie z dietetykiem to tylko wycinek pracy specjalisty od żywienia. Gdzie przydaje się dietetyka? Studia w tym zakresie dają możliwość pracy w wielu placówkach. Dietetycy znajdują zatrudnienie w szpitalach, domach opieki społecznej, sanatoriach, szkołach, żłobkach, przedszkolach. Są obecni także w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, hotelach, agroturystykach, klubach fitness, siłowniach, gabinetach spa. Coraz częściej dietetyk jest ekspertem w mediach tradycyjnych oraz social mediach. Analizuje konkretne przypadki, fachowo komentuje modne diety, wskazuje, co cennego można zmienić w swoich nawykach żywieniowych. Jego rola wzrasta, podobnie jak świadomość konsumentów, dotycząca odżywiania. 

Dietetyk często współpracuje ze specjalistami z innych dziedzin. Nieraz sam inwestuje w dodatkowe szkolenia, zostając np. psychodietetykiem. Wówczas jego dodatkowe kompetencje to także fachowe wsparcie psychologiczne dla pacjenta.